Dra flot

Ett flot består av c:a 200 stora stockar, länsar som satt ihop med kedjor. Mellan var tionde läns gick låsen att öppna. Ångmaskinerna hade inte styrkan att både framföra fartyget och bogsera flotet. Det var först 1965 med de nya båtarna SILJAN I och SILJAN II som det blev möjligt. Fram tills dess var det varpning som gällde

Knäppa Flot

Flottningsbåten gick in i timmermagasinet, vanligast i Mora, med bommen efter sig uppdelad i två längder som slöts runt lämpligt antal stockar. I början tog man 15 -20 000 stockar, men senare kunde man dra flot med 160 000 stockar. Två besättningsmän i roddbåtar, Jullar svarade för att låsa länsen. Ångmaskinerna hade inte styrkan att bogsera floten,

Varpa

Ångbåten sätter fart framåt, linan som är fäst vid flotet löper ut från det frikopplade spelet. På jämna mellanrum över Siljan ner till Leksand fanns ett fyrtiotal Sänkstöd, s.k. Diktaler (efter ”dykdalb”) utplacerade på avstånd avpassade efter spellinans längd. Till att börja med 1.150 m, senare 2 200 m.När båten når den första diktalen krokar man fast med en 10 m wire i fören och spelet startas och flotet vinschas in med 0,37 meter i sekunden, 22 meter per minut.
När flotet är inspelat till båten gör man lös från diktalen, frikopplar spelet och går till nästa diktal.

Jullen

För att inte spellinan ska fastna i botten lägger man under de två medföljande roddbåtarna, Jullarna. Tricket var att göra det under gång och kasta fast en fånglina runt spellinan så att inte jullen slet sig. Jullarna fungerade alltså även som flöten för varplinan.

Framme vid destinationen

Efter c:a knappt 40 timmar nådde man nästa magasin vid Leksands kyrka där timret lämnades för att driva nedför älven. Återfärden till Mora med länsen tog 10 timmar. Vid normalt fördelaktiga förhållanden räknade man alltså 50 timmar för att hämta, knäppa, släppa och gå tillbaka
Vid magasinen tjänstgjorde öppna Småbåtar också de med varpspel, oftast drivna av tändkulemotorer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s