BALDER

Byggår 1961    Tillverkare  DFF  Övermo Varv  Längd 8,50   Bredd  2,40   Djupg 0,70   Motor  Bolinder Munktell typ 1052 23 hkr

Historia. Typ D 2 Balder byggdes 1961 och var den näst sista båten av typ D 2 som tillverkades på Övermo varv. Tillverkningskostnaden var 28 062 kr. Båten gick mestadels på Siljan och anslutande delar av Österdalälven. Under somrarna som strandrensningsbåt för det Östra strandrensarlaget som rensade Siljans stränder från lösdrivande, ilandflutna stockar. Den 10 augusti1968 passerade hon Laknäs under strandrensningen.  Laget bestod av 7 personer. En båtförare, 2 man i var sin grovbyggd roddbåt som tog hand om de stockar som 2 man skickade ut från stränderna. Dagsetapperna var oftast inte längre än någon kilometer, BALDER bogserade då det uppsamlade timret i ett litet flot som när det var fullt hämtades av någon större varpbåt och drogs till Leksand där älvens strömmande vatten tog över transporten vidare mot kusten

Båten var även igång under vintern 1969 då den användes när man reparerade dykdalberna uppströms landsvägsbron i Leksand. I juni 1971 såldes hon till Axel Bergqvist AB för 16 000 kr  och användes ytterligare några år för sågens hantering av lagrat timmer i vattnen utanför sågverket i Insjön. I slutet av 1970-talet såldes hon till Hasse Daniels, Insjön och blev fritidsbåt, delvis ombyggd men  med nytt, men traditionellt plåttak.  2019 var originalmotorn kvar medan varpspelet var borttaget. Balder användes regelbundet och var i mycket gott skick. Sedan ägaren  avled 2017 ägs båten av familjen Daniels som därmed för Hasses intentioner och flottningsbåtsintresse vidare.

BALDER vid Övermo Varv. Foto Bernt Fogelberg 1967 05 17
BALDER med landrensarlag i Laknäs 1970 Foto Anders Winter
BALDER och landrensarlag utanför Laknäs 1970 Foto Anders WinterSista flotet skall nattförtöjas vid ångbåtsbryggan i byn fär att tas till Leksand av en större flotarbåt. Strandrensarlaget utanför Laknäs aug 1970 Foto Red.

Vid Bergkvist sågen i Insjön i april 1976 foto red.

Vid Bergkvist sågen i Insjön i april 1976 foto red.

Med nytt tak och åter i fint skick med Hasse vid rodret  Foto red 2011

Vid invigningen av Övermo nya gästhamn Någar av flotbåtarna som deltog Flottisten, Insjön I Bengt, Loke och Balder Foto red 2017 07 08

 Efter väl förrättat värv åter till hemmahamnen  med Hasse vid rodret. Foto red 2017 07 08

Tillbaks

2 tankar på “BALDER

  1. Pingback: Barnomsorg och landrensning | Timmerflottningen i Dalarna

  2. Pingback: LANDRENSNING | Timmerflottningen i Dalarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s