Johan Sellner hittar en diktal

Lars Jönses på Dalarnas museum intervjuade Sven Flintull, anställd vid Norsbros Skogskontor
den 13/7 1992

GÖRAN gör fast vid en diktal i full dager för att börja varpa. På natten en nål i en höstack.
Foto Nils Sellner, bror till Johan Sellner

Sven Flintull berättade hur han följt med på NORSBRO en blåsig natt, hårt väder men inte storm. Man skulle tillryggalägga den svåraste etappen tvärs över Siljan från en diktal, ett sänkstöd vid Sollerö brygga/södra Sollerön till nästa diktal mot Garsåslandet. Man hade en flot på släp. Skepparen Johan Sellner stod i styrhytten med ett stoppur i handen och ögonen på kompassen. Kurs mot nästa diktal. Han beordrade framåt i maskin och båten skred fram i den svarta natten. Plötsligt beordrade Sellner stopp och sade till Sven att han kunde gå fram i fören och titta efter diktalen. Framme i fören hängde en fotogenlykta som lyste upp en liten bit av omgivningen, tillräckligt för att Sven skulle skymta diktalen som stack upp i den svarta och vågiga sjön framför båten.
Detta gjorde ett mycket starkt intryck på Sven Flintull, han var mycket imponerad av skepparen Johan Sellner.

NORSBROS kompass. Foto Lars Daniels

tillbaka till Berättelser om folk och äventyr