Barnomsorg och landrensning

Gert Arvidsson f. 1956, från Siljansnäs fick tillbringa några barndomssomrar som landrensare. Fadern Ingvar arbetade i skogen på vintrarna och i flottningen under säsongen. Gert var i tioårsåldern och fick gå med och hugga i bäst han kunde. Det var inget betalt jobb utan mer ett trevligt sommarfritis med far. Klasskompisarna i högstadiet frågade om han hade tränat sig till sina björnramar men armmusklerna tillskrev han kampen med timret.

Sista flottarlaget på Limån 1970. Fr.v Erik Tägt, Evald Jobs, Martin Nordström, Hjalmar Danielsson, Ragnar Backström, Axel Bäck, Gösta Arvidsson, Oskar Bergström, Einar Vikström, Ingvar Arvidsson, Gösta Karlsson. Foto Bertil Hellstrom, från familjen Gösta Karlssons samling via Berit Mörth.De gick i ett lag med 6-7 gubbar från Ejen och efter Limån dryga milen ner till Limåviken och Siljan. Man samlade upp timret i Hålldammen i Ejen och släppte på ner till Brasjön där man samlade upp ytterligare flottgods för att även där öppna dammen och släppa på. Arbetet var upplagt så att 3-4 gubbar gick på var sin sida om ån med båtshakar och petade loss det som fastnat. I Nybingsbo fanns några kvarnar där man behövde hjälpa timret förbi.

Flottare vid Nykvarnsdammen i Limån 1969 DFF’s samlingar


På sina ställen låg också avlägg med stockar framkörda under vintern, dessa skulle också tippas i vattnet. De låg strölagda med pålar framför som block, bl.a. vid Sågkvarnen nedanför Nybingsbo. Det var inte ofarligt, två man med släggor gick och knackade undan pålarna framför vältan, sen gällde det att snabbt hoppa undan när stockarna som vägde 100 -150 kilo kom rullande!
I sjöarna fanns mindre motorbåtar stationerade men landrensarlaget gick efter åkanten.

På Siljan använde landrensarna jullar. Gert fick lära sig att ro på Olsnäsviken, det gick bra ut men tillbaka mot vinden var värre. Stor båt och liten pojk, far fick komma till undsättning.
Laget var även runt Siljan och rensade. Gert var med inne i Tinaviken i Rättvik där större delarna av ett flot hamnat. BALDER, som hade natthamn i Hjulbäck körde laget i sakta mak till Tina, med jullar och bommar på släp. Man ankrade BALDER en bit ut och rodde i land med jullarna. En hel del av timret hade sjunkit och var mycket tungt att hantera. Det som flöt samlades upp i läns bakom BALDER.

1969 slutade fadern Ingvar Arvidsson i det allt mer mekaniserade skogsbruket. Hans bror Gösta fortsatte som maskinförare men Ingvar tackade för sig och började på Bergkvistsågen i Insjön. På somrarna blev det Bergkvists virkesförsäljning i Norsbro, istället för i flottningen som dessutom var under avvecklingen. På Norsbro fick Gert sitt första riktiga jobb i hyvleriet som 14-åring, med lön och allt!

BALDER och landrensarlag utanför Laknäs 1970 Foto Anders Winter

Intervju 2021 12 26