LINGHED

 Namn  LINGHED

Byggår ca 1925   Tillverkare  Okänd   Längd 7,82  bredd 2,30  djupgående 0,70  Motor Original  Seffle 15 BV 7 hkr  numer en S17 på 15 hkr

Historia Byggdes enligt verkmästaren på Övermo varv Bertil Persson, i Stockholm på okänt varv på 1920 talet.  Båten skall ha varit en prototyp och testbåt för varpning av timmer med förbränningsmotor  Har nitat skrov. Båten ägdes av Svärdsjö – Amungens FF fram till sammanslagningen med  DFF 1953. 1961 fick båten en kraftig Sefflemotor på 15 hkr byggd 1947  från motorvarpbåten Olle med tillhörande varpspel. Samtidigt tillkom vågbrytaren och trädäcket i akten ersattes med ett dito i stål.

Samtidigt -1961- flyttades Linghed till Bysjön som har sitt utlopp i Västerdalälven och där brukades båten under nästan hela 1970 – talet. Den ingick i Sven Olssons flottarlag som skötte flottningen över sjön Med 15 hkr motorn var hon den snabbaste av de flottningsbåtar som gick på sjön men samtidigt den båt som hade de lägsta friborden. Bilderna nedan tagna av Sven Olsson har ställts till vår förfogande av hans son Ingvar .

Sista året det flottades på Dalälven brukades båten för att öppna och stänga avtappningslänsen nedanför landsvägsbron i Leksand. Därefter upplagd på Övermo Varv för att i juni 1973 säljas till red för 5 000 kr Linghed blev fritidsbåt på Siljan. Fribordet höjdes och ett trad. plåttak tillkom. Så gick båten på Siljan i bland med mindre bogseringar. Hon fick också figurera i en film inspelad av DHRF i Västanvik om slupen Undines tragiska sjöolycka då nio personer, alla döva, Omkompå sjön Varpen.1993-94 renoverades Sefflemotorn med tillhörande  backslag. 1966 såldes båten till Anders Åhlén i Insjön. Han brukade båten flitigt de första åren men nu är det några år sedan hon var i sjön. Båten har en egen slip i Insjön

Full fart på Bysjön Ingvar Olsson håller rodret. Foto Sven Olsson från 1966

I stenfyllt vatten Foto Sven Olsson från  1966

Full fart på Bysjön   Foto Sven Olsson från  1966

Just inköpt av red. Foto red maj 1973

Full fart mot Leksand  Foto  maj 1973 Håkan Spegel

Bogsering av kyrkbåtar till Siljansnäs.  Foto 1983 Pablo Viking-Faria

Vid Rältaån. Foto red 1986

I bland på Lisskullabåtarnas slip i  Leksand men med egen slipvagn Foto Red 1993

Med Anders Åhlén vid rodret. Foto red 1999

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s