ANTON

År 1933    Tillverkare  DFF Övermo varv Längd 8,50     Bredd  2,40    Djupg 0,70    Motor org Seffle 15. 10 hkr   senare BM 23 hkr

Historia. Anton tillhör typ D1 dvs. byggdes med ett nitat skrov och  med en 10 hkr Seffle motor typ 17 med frislagsregulator. Fanns i Gysinge i slutet av 1960-talet. Båten är inte med i förteckningen över båtar som  fortfarande 1974 tillhörde Dalälvarnas Flottningsförening. Kanske såldes båten till någon lokala köpare. Vidare öden ej kända skrev vi 2010 men  under en tur till Sundbyholms slott 2013 åkte vi förbi en båt med omisskänliga DFF drag i en trädgård. Det visade sig att båten legat flera år för fäfot i en vik vid Slottet Sundbyholm och dåvarande ägaren tagit rätt på den och rustat den utvändigt. Båtens såldes till Enköping och därifrån kom senare 2014 följande e-mail:Hej Red. Håller just på att slutföra renoveringen av en båt och undrar om detta kan vara en Lidwall? Det som finns i skyltväg är ett reg.nr SFB-9401 PIPPI.  Förre ägaren Anders Hallden utanför Eskilstuna, trodde det kunde vara Lidwallsbåten ”Anton” men hade inte fått det bekräftat.Lite mått. 8,36 lång och 2,52 på det bredaste stället. Nu sitter det en Volvo Penta motor, MD17 i. Bifogar några bilder.

Mvh Mattias Johansson  Enköping

Hej red igen Tack för snabbt svar.

Det verkar hänt mycket med Anton sedan 1930-talet. Jag ska försöka fotografera lite mer under arbetets gång men jag är bättre på motorer än fotografering är jag rädd.Hej igen.

Samtalade just med den tidigare ägaren Olavi Forsman som hade den i 15 år på 80-talet då den bogserade ett mudderverk i Västerås. Han i sin tur hade köpt av en öbo utanför Västerås men tyvärr mindes varken han eller frun mer än att den verkat som någon form av livbåt innan. Trevligt samtal med en pigg 75-årig som hade många fina minnen av båten dock.
På återhörande.  Mattias i aug 2014

Det var det sista vi hörde från Antons då nya ägare.  Hur det förlöpt senare känner ej red till.

I Hedesunda 1970 04 30 Foto Bernt Fogerberg

I Gysinge 1969 Foto Erik Hag.

I Östveda 1970 fotat från en smalfilm filmad av Sven Hellström Österfärnebo

På väg till Enköping för renovering foto foto  Mattias Johansson Enköping april 2014

På väg till Enköping för renovering  Mattias Johansson Enköping foto april 2014

Framme foto  Mattias Johansson Enköping aug 2014

Uppgifter från Anders Winters dokumentation av DFF-båtar på lidwallsbatar.se

Tillbaka till Mindre båtar