TOMTEN

Byggd 1862 Stora Varvet Stockholm. Längd 16 m Bredd 3,5 m . Beställd av Ore Elfs Timmerdrifningsbolag på initiativ av Gustaf de Laval. Kostade 18 000 kr. Originalmaskin var en encylindrig ångmaskin på 8 hkr. Fart 8 knop. Levererades till Siljan samma år.


En ny era i flottningen hade sin början med TOMTEN. Man spelade in timret mot den ankrade båten, på samma sätt som med de första spelflottarna. Första spelet var två spelkubbar på däck, drivet av en vinkelväxel på propelleraxeln. Når TOMTEN åkt ut med spellinan och släppt ankaret, så la man några varv runt spelkubben och höll i spellinan. Linan ringlades ner i en pråm på sidan av TOMTEN som alltid hade två pråmar med sig. På andra sidan båten låg en logementspråm avsedd för besättningen som uppgick till 28 man. Man medförde också en ansenlig mängd ved.

Löjtnant de Laval utvecklade flottningen vidare igenom att göra fasta förankringar i sjön med hjälp av sänkstöd som sattes fast i botten, kistor som stod på botten fyllda med sten och stockar med beslag, diktaler som stack upp ca en meter ovanför vattenytan. Detta system sparade tid genom att man slapp kasta ankar för att spela in flotet. Läs mer på Så gick det till.

1865 förvärvade Gråda Sågverk TOMTEN
1871 löste den nybildade Flottningsföreningen in båten.
1878 drogs hon till Venjansjön med handkraft på medar. Handkraft ansågs mera pålitligt än förspända hästar som kunde göra ryck som var svåra att kontrollera.
1888 fick TOMTEN ett horisontellt spel med horisontella linkar under däck. Samma konstruktion som på de efterföljande ångvarpbåtarna.
1903 fick hon en compoundmaskin på 55 hkr
1920 genomgick den en genomgripande ombyggnad på Övermovarvet.
1966 köptes båten av Sten Erlandsson som flyttade henne till Runn och brukade TOMTEN som fritidsbåt. Linkaren försvann men ångmaskinen var intakt
1983 kom Tomten tillbaka till Siljan efter att ha legat overksam på land dom sista åren och köparen var Ingvar Larsson.

2005 såldes Tomten tillbaka till Venjan och en vänförening.

/Uppgifter från På Sjö och Älv och Tony Nordesjö

Under tiden på Venjansjön var tre generationer från samma familj skeppare. Förste skepparen var Petter Norberg, efter honom sonen Frans Norberg. 1923 tillträdde dennes son Per Verner Norberg som förde befälet ända till 1963. Detta enligt en artikel i FK i samband med att TOMTEN utbjöds till försäljning 1965

Läs mer på TOMTENS hemsida

Tillbaka till Stora Ångvarpbåtar

3 tankar på “TOMTEN

  1. Pingback: Erik Lidwall | Timmerflottningen i Dalarna

  2. Pingback: Flottarträff i Leksands Kulturhus 2017 | Timmerflottningen i Dalarna

  3. Pingback: DALARNE / ORE ELF | Timmerflottningen i Dalarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s