LJUGAREN II / CAPSYL

Levererad 1942 av Lingheds Båtbyggeri till Amungen Hosjöns Flottningsförening för flottningen på sjön Ljugaren. Det var en träbåt på stålspant med ansenliga dimensioner, längd 11,10 m bredd 3,10 m djupgående 0,70 m, ritad av flottningschefen Kalle Bengtsson. Båten var så stor att den fick byggas utanför verkstaden.

Hytten byggs i Dådran efter leveransen från Lingheds Båtbyggeri Foto i Kjell Hags samling

När skrovet var färdigt fraktades det till Dådrans bruk som ligger i nedre ändan av sjön. Där byggdes överbyggnaden färdig. Dådrans bruk blev bas för LJUGAREN II (smeknamn LISSLA) och den större LJUGAREN I (kallades STURA). Båten drevs av en Seffle frislagsmotor typ 17 på hela 10 hkr med tillverkningsnr 3290. Motorn var byggd redan 1935 och hade troligen suttit i en äldre båt. Inköpspriset på motorn vet vi, det var kronor 1304:68.

LJUGAREN II / LISSLA och LJUGAREN I / STURA i hemmahamnen Dådran Foto Kjell Hags samling

Nytt liv som fritidsbåt

När flottningen upphörde 1962 blev hon såld och fick bli fritidsbåt. Ägare sista tiden på Ljugaren var Sven Karlberg. 1966 flyttades båten till Rättvik och Siljan där hon fick sex delägare. Vid städning ombord hittades en gammal kapsyl och därvid var båtens nya namn klart. Skeppare och maskinist blev Mats Olsson, Olle Gruvris tillhörde också delägarna
Farten var inte hög, kanske runt 3-4  knop men det var resan som var nöjet. Nästan varje onsdagskväll under sommaren var resmålet dansen vid Hjortnäs brygga.

Maskinisten på en av Siljans ångbåtar, också den med nytt liv som fritidsbåt berättar att han en onsdag vid dansens slut sett fem man kämpa med att försöka skjuta loss båten från stenarna i piren. Den åkte omedelbart tillbaks på stenarna igen. Den motorkunnige maskinisten hojtade, för döva öron att Sefflemotorn gick baklänges. Lätt hänt när man sparkar igång den. Skepparen på Capsyl kom så småningom på att slå fram och båten backade loss från stenarna. Med backen i puttrade man glada hemåt Rättvik. Dock blir insprutningen helt fel när den går baklänges med svår varmgång som följd. Så strax utanför bryggan fick man ett gnistrande motorhaveri.

CAPSYL i Siljansnäs 1991 Foto Anders Winter

 På hösten 1979 såldes båten till Kjell Hag och två kamrater från Fornby och båten fick ny hemmahamn i byns båthamn. Kulmotorn byttes hösten 1981 mot en 3 cylindrig Perkins diesel, alltså Albin H3. Runt 2000 var båtens träskrov i mycket dåligt skick trots att ägaren bytt åtskilliga meter bordläggning. Hon kom att spendera resten av sin tid på land tills hon höggs upp i början av 2022. 

Tack till Kjell Hag för bilder och uppgifter.

Redaktionen välkomnar fler uppgifter om LJUGAREN II

Åter till Ång- och motorbåtar övriga