Skiljen

Flottgodset var märkt innan det lämpades i vattnet. I 1865 år reglemente står det:”Allt virke som i älven ska framflottas, är ägaren pliktig förse med tydliga märken, så att det från annans virke lätteligen kan skiljas”
Märkena var lätt igenkända figurer som slogs in i stockänden med en märkhammare på varenda stock.
Efter leden fanns skiljeställen på lämpliga platser, ex.vis vid sågverken och terminaler. Det första riktigt stora skiljestället i Dalälven låg i Täkten, uppströms Kvarnsvedens pappersbruk. Hanteringen var till en början helt manuell med båtshakar men med tiden utvecklades maskinell sortering. Dock var det fortfarande det mänskliga ögat som avläste märkningen. På 30-talet minskade antalet aktörer och man övergick till färgmärkning som var lättare att se vid skiljet.

Uppgifter från På Sjö och Älv i Dalarna och Gösta Hellstrands Flottningen i Dalälven

Vid skiljet i Sanda Mora. En student som ska bli forsmästare gör anteckningar. Träpråm för manskapet. ELFDALEN med korta skorstenen före pannbytet 1926. Foto Anders Eriksson genom Torsåkers Fotohistoriska Sällskap
Skiljet i Sanda Mora. Studenter på forsmästarutbildning på väg till ELFDALEN. Jullar och spelflotte. Foto Anders Eriksson genom Torsåkers Fotohistoriska Sällskap
Skilje okänd plats Foto Nils Sellner
Rast vid skiljet Foto Nils Sellner

Det största skiljet i Dalälven var Tägten uppströms Kvarnsveden. Där skiljdes bl.a massaveden till Kvarnsvedens Pappersbruk av. Skiljet låg vid Ängesgårdarna vid nuvarande LV 293. De två stora betongstöden i älven och några byggnader finns kvar 2022.

Tägtens skilje. 20-tal. Foto fr Dalarnas Museum
Tägtens skilje 1969 Sorteringsbanorna . Foto Sven Berg SKB


Men även denna arbetsplats försvann.

Borlänge Tidning 29 juni 1971 från Sten Rudmans samlingar

Tillbaka

1 tanke på “Skiljen

  1. Pingback: Att varpa | Timmerflottningen i Dalarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s