Klåfinger

 Hans Forsström delar ett barndomsminne från tidigt 50-tal:
Jag kan berätta en historia om vad som hände mej en gång ute vid skiljet i Sanda. Jag var kanske i tioårsåldern. S/S FLOTTISTEN låg förtöjd med ett spring vid en gångbrygga och körde maskin för att få iväg timret som stockat sig. Det brukade ofta ligga nån ångbåt där ute och trycka undan timret när det var dålig ström eller vindriktningen var fel.
Jag frågade skepparen om jag fick komma ombord och det fick jag, det var inga problem. Så jag gick väl runt och tittade på allt, fick också komma ner i maskin, det var imponerande att se!
Sen gick jag in i styrhytten, och kollade, det låg alltid tidningar på bordet som jag tittade i. Vid ratten stod en knotig käpp under en rattpinne för att hålla rodret rakt, i alla fall tog jag tag i ratten och vred lite på den med påföljd att käppen ramlade undan och ratten började snurra! Jag mäktade inte hålla i mot! När ratten slutat snurra satte jag tillbaks käppen för att dölja vad jag ställt till med.
Gick ut ur styrhytten och ut på däck och försökte se oskyldig ut men jag såg ju vad som höll på att hända; aktern på båten började driva ut. Vad skraj jag blev! Sen ropade en besättningsman:
-Kapten båten driver ut! Kaptenen gick in i styrhytten och rättade till vad jag ställt till med sen kom han ut gick direkt till mej och frågade om det var jag som rört ratten. Jag bekände direkt, han sa att jag fick gärna vara ombord men låta bli att klåfingra på saker ombord. Han såg nog hur skraj jag var, det där glömmer jag aldrig!

Hans ger och också välkommen återkoppling på sidan:
– Det här var verkligen intressant att se, vilket fantastiskt arbete ni har lagt ner på att dokumentera allt. Jag satt en hel kväll och studerade bilder och text blev riktigt nostalgisk, jag är ju uppväxt med den här flottningstiden. Man var ju nere vid Sanda och flottningsgubbarna och ute på skiljet dagligen. Så kom ångbåtarna in till vedbryggan för att veda, ja då var man där. Jag saknar den där tiden men glad att jag fick uppleva den. Tack för dom fina bilderna och intressanta texterna, hälsning Hans Forsström 

Vi tackar Hans för bidragen!

1 tanke på “Klåfinger

  1. Pingback: Mudderverket | Timmerflottningen i Dalarna

Kommentarer är stängda.