Tappade fattningen

Skeppar Gunnar Dalberg på S/S Siljan berättade en gång när vi låg på Orsasjön om hembränning. På en av de stora varpbåtarna på Siljan fanns en eldare som var mycket begiven på sprit. Miljön i maskinrummet var ju som gjord för att destillera sprit varför han tillverkadeen hembränningsapparat som drevs med ånga.
Kockan ombord var religiös och gubbarna kunde ju ej låta bli att prata om den nya ångmaskinen, hon kom snart underfund om vad som var på gång. ”Ni slutar omedelbart med att destillera sprit”, domderade hon, ”gör ni inte det så ringer jag polisen”. Det blev lite irriterat ombord ett tag, men nya maskinen fick jobba på. Det provsmakades ibland.

En lördag förmiddag låg man utanför kyrkgrundet och tog in sista varpet. Då kom en snabbgående motorbåt utifrån älven med kurs rakt på flottningsbåten. Kockan stod på fördäck och meddelade glatt att ”Nu kommer polisen”. Eldaren tappade helt fattningen, rusade ner i maskinrummet, ryckte loss bränningsapparaten, sprang upp för lejdaren och kastade apparaten i sjön.
”Det där gjorde du bra”, tyckte kockan, ”men du satt väl inget flöte på den”. ”Nej, det glömde jag”, sa den bedrövade eldaren, allt medan den snabbgående motorbåtens passagerare glatt vinkande fortsatte ut på Siljan.
Berättat för Bengt Bergkvist
publicerat i skriften Hvarpångbåten S/S SILJAN 125 år

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s