Skrotlinans hämnd

Walter Larsson berättade om ett av sina hemskaste minnen:
”Djupet” kallades distansen mellan Stumsnäslandet och Vaverön, Siljans botten är mycket kuperad och sjöns största djup på 120 m finns där. Det var långt mellan diktalerna och stora delar av varplinans 2 000 meter gick åt. Båda jullarna måste läggas under men varplinan hängde ändå ner långt på grund av sin tyngd. Tack vare det ansenliga djupet var det också ett tacksamt ställe att dumpa skrot. 

Jullen dras in under spellinan som ”flöte”. Foto Nils Sellner


GÖRAN låg vid detta tillfälle och varpade över djupet. Det var fint väder men spelet med flotet gick tyngre och tyngre. Flotet hade drivit lite i sidled och varplinan hade hakat i under en gammal uttjänt, dumpad lina som legat på botten. Skrotlinan hade lagt sig över varplinan men inte värre än att den följde med. Tyngden gjorde att Görans lina pekade rätt ner till slut när härvan närmade sig båten. Skepparen beordrade att tre man, Sven Karlsson, Gunnar Anbo och Bengt Hedlund skulle gå i jullen med en bågfil och kapa skrotlinan. 
Sagt och gjort men när linan, en tjock och tung stålwire, gick av efter mycket nötande blev den fransig. Den ena änden försvann direkt i djupet men den andra änden bet sig fast i Bengt Hedlunds blåblus och den tunga wiren började dra ned honom i djupet. Kamraterna höll Bengt kvar i jullen allt vad man orkade, hade han hamnat i vattnet hade han obönhörligt följt med i djupet. Man släppte också jullen från GÖRAN för att den skulle åka med bakåt och lätta spänningen något.  
Gunnar Anbo hade som tur var slidkniven på sig och nerverna i styr, han skar av Bengt Hedlund blåblusen och faran var över. 

Foto Nils Sellner


Walter sa att det verkat som om Bengt tog det hela ganska lugnt efteråt.
– Det var egentligen konstigt att det inte hände mer, vi hoppade upp och ner ur vingliga jullar, aldrig en flytväst. Arbetet på ett halt öppet akterdäck utan reling och med en tung spänd wire som rörde sig i sidled. Man fick passa sig och se till att man var på rätt sida om linan och inte skadade benen, sa Walter.

Både Bengt Hedlund och Walter Larsson gick ur tiden 2023. 

Åter till Berättelser om folk och äventyr