Vindmätare

Den 15 aug 2022 vid Hjortnäs båtklubb hojtade Lennart Dahlberg till redaktören och Jan -Olof Sellner 

Vet ni vad detta är? Han visade upp en liten plasttub med tättskrivna instruktioner på.

Jo en helt analog vindstyrkemätare som fanns på alla flottningsbåtar på Siljan. Själv hade han jobbat två somrar 1965 och 66 som däcksman på ångf. SILJAN där hans far var maskinist och farbror Gunnar Dahlberg skeppare, Lennart berättade om en resa med läns till Mora då vindmätarens skala inte räckte till, dvs över 25 sekundmeter, Redan då de kom runt Kyrkudden i Leksand låg hela Österviken på och allt porslin blev kross, maskinisten ville avvakta men skepparen bestämde att  resan mot Mora skulle fortsätta. Österviken tog lång tid att avverka och när de kom till Hjulbäck och hela Siljan låg på kom inte båten framåt med sitt släp av länsar trots att maskinen gick för fullt.  Där låg de åtskilliga timmar och kunde bara avvakta bättre väder. 

Detta renderade Jan-Olof Sellner att berätta ytterligare en historia om flottningsbåtar i storm. Hans farfar Nils Sellner var skeppare på GÖRAN och hans son, Jan -Olofs far hade vid ett tillfälle åkt med till Mora . Det var tänkt som en lusttur för grabben men det blåste upp till storm och det slutade med att skepparen – Fadern – sände hem sin son med bussen. 

ELFDALEN i storm Foto: GÖRANS besättning